nah..ziarah2...kc tinggal lar website kat cne...

Followers

Trip..

Sweet Couple Slideshow: Fydah’s trip from Kampung Baginda (near Kota Klias, Sabah, Malaysia) to 2 cities Kedah and Tambunan (near Ranau) was created by TripAdvisor. See another Malaysia slideshow. Take your travel photos and make a slideshow for free.

Monday

sedih Gembira

SEDIH

Ari ni g bilik guru n jumpa smua guru..N ckp ma drg sy dah nak bhnti...Pling 1st guru yg bckp ngan sy guru Geo...pas tuh guru sejarah n pengajian am..
"napa nak bhenti siti"..guru geo tanya.
"cikgu..sy dpt tawaran lain...Mybe e2 sesuai ngan sy..InsyaAllah"..sy jawab..
"hurm..pas ni hilang g dua org pelajar harapan sy"..guru geo ckp..
"sy pn hilang jua pelajar yg pling bising n budak yg sy target2 jua ni P sejarah"..guru sejarah ckap..
"alaa..cikgu..Sy ada d kelas pn wat cigu marah jak..hahah...Bising jak gma.."sy ckp..

"hurm..dah rezeki korang dapat ni..So,kalau korang nak truskan...Kmi smua dah tak boleh halang..Rezeki kamu awal datang..Tp tak semestinya amik STPM tak boleh jd jururwat..Korang fikir2 kan lar..."guru pengajian am ckp...

"cigu kalo ada salah dan silap smasa sy berada d ppu..tolong maaf kan yah...tau lar sy ni bahasa pn paling kasar..Kmpungan kan..."..umi ckp..

Perbualan ngan Guru2 ppu..Mybe yg terakhir...Sy pn xda g ckp ma kwn2 ari ni last sy g skul...bukan apa..tp malas mau kc bazir2 duit g skul..nda study gak...huhu...G pn my dear lbih selesa sy duk diam d uma...hehe..
Cigu..Thankzz beri sy ilmu...Dear thankz beri sokongan n semangat.i love u...IBU AYAH..i love u..thankzz owez be with me..thank 4 u supporting...Thankz 4 everything..Expecially smua perbelanjaan Yg ibu n ayah sua kuarkan...
my dear Frend..THANK 4 U ADVICE...i love u oso...Xda korang hdup ni mang tak ceria...

GEMBIRA

Woh...setelah berbulan2 berminggu2 n berhari2 menunggu...Akhirnya dapat jua ni ari...Xda kna mgena berbulan2...hahah..BErminggu2 bleh lar..heheh...Rm150 dalam tangan jua...hhah...pa nak wat ngan duit tuh..hahah..ti d fkir ah...
Napa pula gembira ni...HEHEH...SEBAB..funfair kat keningau mau buka...Dah tuh agak dekat jua...Kira senang ah nak p...Arap yg bedt punya..Pling d harap kan my Dear ada kat cne..tp g bmain bsama...So sweet...
Tp bila tgk strategi tmpt..Hu...kecewa..Tanah merah..Adui..apa akn jadi bila hujan...Isk2..dah ah skng musim hujan..abes ah..huhu...
Ada gak pat hiburan pas sy tekad kuar skul ni..huhu...
Oit..PIZZA...lum g terasa ni..ahah..ramai sungguh org nak g beli..huhu..Bukan tak pnah mkn pizza..Tp nak gak rasa Pizza d keningau ni..hahah...mana ah tau rasanya beda..

Tetiba pula teringat gee n jenny masa tindik telinga td...Lucu jer...Mang skit tuh..Yg penting dapat Anting2 dr gee..Wah..colour hijau g tuh..heheh..Tau aja ko gee...kih2...

NAH..taip2..Mang rasa rindu sangat ngan My dear...Tp even dy bz pn dy mc ada msa wat sy..Tharu nyer...Sayang mY arafa...Thankzz 4 everything..U make me owes happy...

Tuesday

SAYA BENCI OKU

Saya benci perangai OKU. OKU ini dipandang rendah masyarakat. OKU buat kerja apa pun tak pernah sungguh-sungguh. Baru buat kerja sikit dah berhenti separuh jalan..
"Tak mampu," kata mereka.

Memanglah tak ada orang yang suka mahu ambil OKU untuk bekerja dengan mereka. Saya juga sarankan pada teman-teman semuanya supaya janganlah diambil OKU bekerja dengan anda. Mereka hanya bakal menyusahkan anda dengan mereka.
Merungut lebat, kerjanya lambat.

Ya, saya tahu OKU ni banyak kekurangan. Tapi kita yang lain ini juga serba kekurangan. Itukan fitrah manusia. Tiada yang sempurna.
Jadi apa jua dalih yang OKU beri, sama sekali tak boleh diterima!
Sudah malas, banyak pula alasannya.

Apa? Kalian kata saya kejam? Kurang sensitif? Kurang ajar? Kurang asam? Tak ada adab?
Sabar, sabar, sabar dulu...
OKU itu hanyalah satu gelaran, tapi gelaran itu bukanlah mutlak pada satu milikan.
OKU yang saya katakan bukanlah mereka yang tak berkaki tak bertangan. Tapi pada mereka yang kerjanya, hidupnya tiada kesungguhan. Mereka ini tidak lain tidak bukan, hanya mahu hidup bersenang-senangan tanpa mahu mengenal erti kepayahan.

Keliru? Masih rasakan saya zalim tak berhati perut?
Tak mengapalah. Kita semua ada pendapat sendiri. Ini pendapat saya. Kata-kata saya sendiri, dan saya bercakap ini melalui pengalaman dan dari apa yang saya perhati. Kalau kalian tak bersetuju, sila sahaja nyatakan. Tapi saya akan terus tetap dengan pendirian...

Wahai Tuhanku, lapangkanlah bagiku dadaku; dan mudahkanlah bagiku tugasku; dan lepaskanlah simpulan dari lidahku, dan kurniakanlah aku ilham dari sisi-Mu agar apa yang ku kongsikan di sini terletak dalam redha-Mu; dan peliharalah penulisan ini, serta si penulisnya, juga pembacanya agar kami sentiasa taat pada perintahMu dan tidak gentar dalam menegakkan agama-Mu.

* OKU - Orang Kurang Usaha itu memang hanya menyusahkan!

Monday

HARI INI DALAM SEJARAH

WOH..title kali ni cm gempak jak..hahah..xda lar...Sejarah pertama wat repot kat balai...setelah 3 bulan jadi CID sampingan...yah ker..mana da...cid palsu agaknyer..hahah..perasan..tetba jer ar rasa cm tuh...Bukan lar....Ari ni sy wif my fren dah wat repot sal c penipu tuh...smua yg tak wujud dah tbongkar..org yg slma ni kmi g mrh2 n desak2 upa nya dy tuh hnya org tngah...cian jua dy if dy tpksa lepak kat lokap mlm ni...bila tnya Insp. tuh dy akan balik uma jua...Bagus lar..Apa yg benar akan tbukti benar..n yg salah pastinya terbukti salah...Betapuk mana ko pn sama jua kna dapat...

Pas ni hdup tenang lar ko kat dalam lokap..Selama menjalani hidup d lokap lar...Ari ni kita kna suh wat surat tuk laporan apa yg drg wat..Sal surat perjanjian smu tuh mang tak da kesan wat kami..Thankzz jua Insp. yg mhu myelesaikan prob ni...Arap dlm ni mgu C pelaku dapat lar merasai rasanya duk lokap...heheheh....

Upa nya pas ko tipu kami suma trus ko g angkt org dah kan...sedih nya...Tp rasa nak ketawa gak..Malu nya bapa ko...nasib jek bapa ko msh bercuti tdi..if tak mang ari ni jua ko merasai lokap...cian...Mau tgk jua muka ko..n apa lg alasan ko tuk smua yg ko dah wat ni...Sapa lagi yg ko mau persalahkan lagi ni ari...

insp. tuh ker??or kami...kami??Tak mungkin..coz 99% rasanya berpihak kpda kmi yg ko tipu mentah2,...Nasib lar dapat d kesan...lau tak mang ada jua kwn2 sy yg tgu pai Berjanggut..(pmpuan pai bila pn tak bjanggut)..hahahah...Neway..sorry lar..Org ckp Sepandai2 tupai melompat akhirnya jatuh ke tanah juga...Cm ni lar nsaib ko ZAINUDIN... oPPzzzz...Te Mention name dah...susah dah mau cancel.hahahah...

apa pn pas ni ko tak wat g ar...tak tau lar ni yg keberapa kali...Arap ko sadar lar...huhu...C balik apa yg ptt...Jgn mau fitnah org yg tak bsalah...lht dri ko tuh...Sesempurna mana pn lau hati busuk mang K.O...
lalala....Insp.___________upa nya pegawai penghubung tuk skul kita org...huhu...Ok lar tuh...kitaorg jmpa ma Polis yg btl...

d sebabkan ni jak ramai yg dpt malu...Malu lar sy if sy te jadi bwa dy...malu..................tp apa pn kebenaran memihak ma kami...Alhamdulillah..Arap smua nya berjalan ngan lancar...Nasib bek cepat...if lmbt tak tau nak jd apa dah..

Friday

TITLE?UNTITLED

Ari ni my Him selamat sampai kat destinasinya..kedah...N start bulan ni ar dy mang akan busy..maklum start  praktikum...Kena pindah uma..huhu..cian my him..xpa..even jauh skali pn i owes be with u darlink...hu..i miss u..

Smlm lepak kat warung then minum2 n teman dy mkn..huhu...rasa tak nak lepas pandang...semlm last n tgu 2 bln g bru dpt tgk g..huhu..Sedih tul...Tak nak jauh2..tp bila jer ckp ma dy "tak pyah ah blik kdah" cnfrim dy bls "ko mau mkn apa nti"..hahah.. syg..xpa lar kan..Setahun lbh g..kira2 cm tuh ah...pas tuh bleh npk dah tiap masa..bleh dkt dah tiap msa..huhu...

nak cepat masa berlalu..Dun worry darlink..I ingat suma pesan u...hurm..rasa lawak pula smlm...balik2 uma jer trus capai surat keputusan temuduga...ciap mbongkar g..i told u yg cm mimpi kan..huhu..takut sbnarnya time tuh...I recieve msg frm u..n u ckp..ada knun mimpi..btl lar tuh syg..huhu...baru rasa lega...

takut bila suma yg sy impikan tuh cuma mimpi..bila bca surat kptusan jer mbayang masa depan..Apa yg kta ckp smlm???iphone4...mana ada...epen ke cupen toh..hahah..cuate...apa yg aq merepek ni..sy happy bila bsama ngan my him..hhuuuu.bahagia...

erm...Sok kna minta izin ngan my dear...nak kuar g library..masalah yg satu ni lum pndai selesai..hu...Kebodohan ku atau kebodohan mu...Sial tul org yg menipu ni..tp napa kah aq bleh tertipu...napa tak ikt naluri my dear jak ari tuh..slah sy jua yakin ma dorg...skng lintang pukang cr penjenayah tuh...apa yg mampu sy cakap SIAL...huhu..sok if drg tak muncul rasakan jer bila smua daerah d sabah wat repot..hu...sampai cm tuh sekali...hu...

ntah sapa yg mau percaya.tp bg sy tak payah percaya lg bgus...hahah..tak pning kpla...ti bsok bru kta tau sapa benar sapa salah...Td petang dpt msj from penipuA tuh..kata nya sok mang dy dtng bsama polis nak rakam apa penipub CKP..KUnUN LAR...SKALI DY PN DASAR PENIPU...

Putar belit fakta..dari awal smpai skng..mybe kwn2 pn bingung dah apa yg sy sampaikn pn jdi jap ni jap itu...ujung2 ti sy yg kna marah...tp adakah sy salah...Suka ti drg ah if nak marah ka apa...huhu..sy wat yg termampu..coz sy pun mangsa keadaan jua...huhu..cian...

hijau..pelangi...or what???


"Yang...pelangi..."
"A'ah...cantik..."
"Sayang rasa kenapa pelangi tu cantik?"
"Sebab dia warna-warni..."
"Tak..."
"Abes tuh sebab apa...?"
"Sebab dia PELANGI..."

*SENYUM*


beauty is in the eye of the beholder...

i have a blanket which i love soooooo very much. it was a gift from my mom. dan kaler blanket tersebut ialah HIJAU...bukan HIJAU biasa-biasa tau...tapi HIJAU yang agak striking. heh! time kasih mOM...mom tahu je anak mom suka kaler apa kan. XOXO...muah! okeh..asal malam jew buka blog..
msti tgn ni gatal nak update…heheh….muahahahah….

kenapa suka HIJAU? well...no reason. only i can say is...SUKATIAKULANAKSUKAAPEPON which tak pernah keluar dari rongga mulut. heh. dah betul...tader sebab kenapa sy suka hijau. ke nak sy bagi alasan camni? kaler hijau comel la, happy jek bila tengok, macam twinkie-twinkie, suuuuuuuke sangat! ...owh...sungguh cliche dan gedik di situ ~so not me~...-__-"
Actly…hiaju mang nice..warna favret sy..alam semula jadi…if tdo wif wna2 hijau rase cm sejuk jer…cm kat dlm hutan…hehehe..xda ler…

"kenapa ek kau boleh suka dia?"
"kenapa pulak aku tak boleh suka dia?"
"taderla...aku nengok dia tak sesuai dengan kau..."
"sebab?"
"senang citerla ek...sebab dia banyak kurang..."
"you're right...i am the missing piece, then"

*SENYUM*


AGAIN...beauty is in the eye of the beholder...

Kenapa lah...kenapa kah...kenapa bah...kadang-kadang boleh jadi satu persoalan yang sangat susah nak dijawab. complicated tahap gila. lagi-lagi bila bersangkutan dengan soal hati. hati ni pelik. whose with me? ye, hati memang pelik. dia akan suka benda yang dia nak suka tapi tak bagi kita jawapan kenapa dia suka. cuba imagine BF or GF or hubby or wife korang dan tanya diri sendiri KENAPAKAH aku sayangkan makhluk ini? jawapan yang selalu bermain dalam kepala mesti camni la lebih kurang...

"dia penyayang...baik hati...lemah lembut...caring...cantik...hensem...dan yang paling penting dia memahami diri ini"



errr...jap...bhuwerrrk!

okeh, sambung. benar, memang itulah jawapan yang paling tepat boleh dicerna oleh sekalian akal manusia. tapi kenapa kita seorang saja yang nampak dia penyayang...baik hati...lemah lembut...caring...cantik...hensem...dan yang paling penting dia memahami diri ini itu? dan orang lain jugak ramai lagi yang bersifat penyayang...baik hati...lemah lembut...caring...cantik...hensem...dan yang paling penting dia memahami diri ini tapi kenapa kita tak suka pun dia?

kadang-kadang kita tak sedar pun kan yang kita dah sayang seseorang. mula-mula sikit...then bertambah banyak...lepas tu mencanak-canak...last-last dah tatau camne nak kurangkan rasa sayang tu. kalau sy tanya pasal lelaki atau wanita idaman, mesti tak ramai yang keluarkan statement jujur wajib seseorang itu berwajah cantik dan hensem, body tough, bergetah lekuk-lekuk. ramai akan kata tak kisah lawa ke huduh, yang penting hatinya baik...beriman...owh, another cliche. kadang kita dah setup ciri-ciri idaman tu cantik-cantik...baik punya. datang takdir Tuhan yang Esa...kita terjatuh sayang pada orang yang sangatlah tader ciri. hati punya pasal...sampai kita pun tak paham kenapa kita boleh suka. pernah tak korang terfikir camni? kalau pernah tak payah susah-susah cari kenapa...hati kita dah cakap...

"I've found my missing piece"


TRUE...beauty is in the eye of the beholder...

Tak semua orang sependapat tentang kecantikan. ada yang kata cantik itu pada wajah...pada body...pada budi...pada hati. suka hati lah korang nak describe macamana...coz the differences that matter. jangan pandang pelik bila orang suka benda yang kita tak suka sebab dah dia suka...kau tak suka diam-diam sudah. lantaklah dia nak kawen dengan manusia tak lawa lobang hidung tader sekalipun sebab dah memang itu yang dia suka, yang dia cinta. biarlah orang lain nak kapel sebesar tong drum atau sekeding karbon pensel pun dah itu yang bagi dia cantik, kau nak kisah kenapa? owh...again...kau nak kisah KENAPA? ce jawab ce jawab ce jawab!

so bagi sy, personally...kalau ada orang tanya sy kenapa sy suka orang itu, sy akan jawab sebab orang itu adalah orang itu. kenapa aku suka hijau, sebab hijau adalah hijau...kenapa sy suka pelangi, sebab pelangi adalah pelangi dan bukan sebab dia warna-warni. kalau bintang pun warna-warni sy tetap suka pelangi...dan kalau pelangi tak pernah warna-warni jangan nak merepek...tak pernahnye pelangi tak warna-warni...heh! kesimpulannya you better don't ask...

tak perlu la kot tertanya-tanya kenapa seseorang suka seseorang atau kenapa seseorang suka sesuatu. what is there to be questioned anyway? SUKA tak perlukan sebab...errr, ke perlu?

HEH!

"Dear...why do you love me?"
"why you ask?"
"just curious...why then?"
"because nobody else does..."
"erkkk???"

Wednesday

Sign Language..

I LOVE YOU ARAFA 
Lets study sign language...
Tgk ni..

CadBury form my Hubby...

Yeah...dapat coklat from my hubby...mmmwaaah..
Thankz...I love u darlink...




Dear..i miss u...Rasa sebak gak bila fkir arafa sy mau g kdah dah...Tp nsib ah jua bulan 6 ni balik sbh g...Sayang..i miss u...

nah...lappy tsayang uda tkr g w7...nak test2..mana tau siok...Arap kali ni sy dapat kawal pnDrive nak cucuk kat lappy ni...eh..tetba tkr topik...(saja..nak kc hlng rasa sebak)

P/s: Owes miss u my Arafa..mmmwah...

Monday

apa tuh???

buka2 fb jew trus rasa takut...Why xda relationship n xda nama dy kat fb sy ni...
Takkan dy block sy...xmungkin3..Upa nya deactivated acc pula...
sy tnya napa wat cm tuh...dy kata tak guna gak dlm cti ni...so bg deactivated ar..huhu..oweh..cm tuh pula...Lar..rindu ah ngan ko...Nak jmpa ngan ko...
bila pkir..ti bln6 blik sbh g kan...nah...dpt jua jumpa b4 jalan g krsus...
Rindu kat ko lar..dkt2 pn tetep rindu gak...lau bleh nak bkepit 24 jam..tp apakan daya..huhu..if dah kwen bleh ah...gatai...

Sbnarnya sy sdih skng..Bila ckp sal satu hati susah nak d tafsirkan....Bila kita perlukan dorang..dorg tak pnah nak satu hati...Kita suma bmsalah ngan org tuh..tp nama kmi dua jak yg perlu lawan ma org tuh...Bkn krna wang...tp biarla kta lakukan tuk keadilan..means...Bongkar suma apa yg dia lakukan...

korang suma cm suka jak kana tipu...Sy ksian ma kwn sy...Bharap sangat dapat tu...tapi apa yg dy dapat...dy hampir mau bhnti skul...Sy pn mybe tkena jua..sy tak kesah coz sy ada yg lain...Ada yg myelamatkan sy saat akhir...Alhamdulillah...
Yg lain???Brpa banyak org yg perlu drg tipu ea...seluruh sabah..or nak 1 malaysia ni???mjanjikan ini tapi ininya tak pnah bkhabar langsung...

Dalam perjanjian...kmi ada masa 3 bulan wat laporan if blm ada kemasukan...so...ni tinggal 20hari jer lagi 3bulan tuh akn tamat..lesap smuanya korang telan..Mau say BODOH...tapi ko dgr???En.Zainudin yg terhormat..if dah tukar keja nak urus yg lain sila la wat pemberitahuan ma kami...Kwn2 yg lain tertungu2...

Arap dy berani mau bsemuka btl2 ari jumaat ni...nak jua tau apesal dy tipu..n apa dy nak wat ngan duit sbnyak tuh...Jgn sampai...selipar msk dalam mulut ko Encik...sorry mention ur name cne....N sy tau ko tak bca jua...sbb sy anggp ko tak thu mbca...mY dad marah truk...

bila tlfon Dr.Zufar jer..dy kata minta wang yg kmi bg ma org yg trma duit tuh..Dasar menapau...dapat g msj from kak nAbila...dy kata mang en.Zainudin tuh tak bkeja d sana g...dh urus bidang yg len n kampus yg brbeza..Bodoh...

dasar..nasib jer sdar jua sy tuh satu penipuan....hahah...lucu...Encik...kita org sempat belajar Pengajian Am...n nak wat laporan ttg ni pn mang amat mudah...jgn tlalu bharap yer...im sorry if suatu hari ti tbongkar jua penipuan ko..n jail sedang tgu ko..hahahah...n u oso dand....muka bek tp dasar tolol jua nak jd kmbing hitam...

sy save suma msj kmu yg berputar belit...n snang lar kmi suma wat laporan...pkir cincai...cincau ada lar..hahahha...Sorry.......eh...4 wat...bek kc kotoh...dasar...

Thursday

meet my him...

HUrrey...
pas countDown2...ari  i dah bleh meet my him...sangat2 happy ler...kita kuar bdua then g mkn aiskrm kat Aiskrm House...hahhah...Btl ka jua tuh nama kdai dy..wakakak...antam sak lar..heeh...pa pn happy sesangat...

dear..i love u smile...sal buka gula2 pn syg c ktwa kan..hahah...xpa3...Dah bebulan tak npk syg ketawa..face to face,...neway..i love u..miss u...even kta dkt pn i miss u so much jua...

Thankzz purfume nya yah syg..wanginya mang sangat sdp...heheh...Paris Hilton g2..huhu...suka3...doakn ayg dpt kat kk jer lar yer...tawau jauh sgt..kali lar tem tuh syg plng sbh..msti tak dpt jmpa...mlainkan syg berbesar hati nak lawat kat tawau..heheh...

lar..lama g bha kan...July...hu..i wish on ur birthday kta dpt clebret sesama..o my my b my birthday..huhu...(sy tau wish sy tak akn kesampaian)... 4 this year n next year...sure bila syg dah posting..kan3...

note:owes miss u..owess love u...

Tuesday

JURURAWAT MASYARAKAT...

hari ni sy sangat happy...dalam masa kira2 6 bulan berstatuskan calon simpan..kini Dgn rasminya d maklumkan sy d trma tuk JAWATAN JURURAWAT MASYARAKAT...kini impian sy uda tercapai...kira lama gak menunggu...after interview last year..26.08.2010...ari ni trima surat...Rasa nak mlompat pun ada...Mceburi dlm bidang perubatan ni mang pkara yg paling sy minat...Syukur Alhamdulillah...Allah berikan sy peluang tuk dapat apa yg sy impikan...bidang perubatan..

setakat ni belum tau lagi nak kursus kat mana..tp kursus yg akan sy jalani selama 2tahun 6 bulan start dari bulan julai nanti...Sy tau sy org yg paling happy..tp ada lagi yg lebih happy dr sy...Parents...Thankz mom n dad...Slalu doakan yg tbaik wat sy..Doakan jua smuanya berjalan ngan lancar yer...

Thankz jua ngan my dear..tak putus2 bg semangat ngan sy..If u read this...syg nak ckp...thankz 4 everything...i love u 4 ever..n i need u owes...jarak memisahkan kita..tp ayg slalu d hati abg..thankzz jua abg slalu ada bsama ayg..sayang arafa...

thankz jua tuk my beloved fren,bg support ma sy..NAJAA,EYCKA,JENNY N GEE...I love u all...Selangkah lagi cita2 korang pun akan tcapai...Apa yg korang impikan sy slalu doakn yg terbaik...wlaupn ti kita d pisahkan oleh jarak nanti tapi we still fren 4 ever...Najaa...jaga diri ko kat sarawak...Eycka,Jenny..Hope interview mbawa result yg mengembirakan...Gee...if ko tak suka perubatan,i hope u dapat apa yg u impikan...nak jdi guru kan...Pluang g upsi...P jak...

Note:
I LOVE U ARAFA

Monday

dear...

did u know u r so sweet..very caring..owes thinkin of me..u owes make me happy..i like when u take care about me..i like when u say "i love u " to me..ouccch...!!it make me happy..hu...very happy...I know..u really love me(hanya sy yg tau bukti nya)i can see in u self dear..Thankz..Swear..i love u too sangs..only u i need..only u i love..n only u i miss...if i can..i want see u everyday..oucchh...i miss u sangs..i'll never leave u..trust me..i promise!!

CountDown...2 days more...pas tu kta jumpa dah..i miss u so much dear...

Sunday

MOod apa??

Assalmualaikum....
Arini mud agak bek...Xda yg nak mkn kat uma tp tetba mud rajin dtng nak msk ala2 lauk time kenduri....wakaak...Dah tuh sy sorg jer yg mkn...parents biasa nya slalu balek lmbt..coz mc bnyk keja yg nak d uruskan...So sperti biasa masak sorg2 n mkn sorg2...ksiannya..huhu...

Bila mkn jer tbyang pula..ti sy dah kawen..cm ni ker jua sy wat ngan anak sy..huhu...adeh...kdng2 bfikir...nak kwen cpt ar..huhu...ti ada jua husband teman mkn..heheh...Perancangan nak kwen bila??hurm...Tgu dan lihat jer lar...

Jenguk2 blog sorg kaka td..Hurm..bca ah kisah dy ma bf...rasa ksian jua..sedih jer bila bca crta dy..coz ada sesetengah ayat dy pnah sy rasa...Hnya doa y mampu sy beri tuk dy..Org ni dah wat perancangan nak kwen dah pun..tp c lelaki wat perangai..If kak baca entri ni..nak d kasih tau..wat pengalaman n setahu sy..if c lelaki sah wat sikap cm tuh..Sah memang ada yg len dy temui..bkn mskd nak myebelahi c lelaki..tp ni ar yg sy tau..

Ada jua crta cm ni kak..Pnah sorg rakan sy...rakan tak rapat sgt..tp boleh lar..huhu..bf dy wat perangai cm tuh bkn krna dy tak syg..tp dy nak bg peluang ma sahabat dy tuk memikat rakan sy tuh,..Why??bf dy tuh tak nak khlngn sahabat bek..oleh sbb tuh dy relakan rakan sy tuh tuk d pikat oleh sahabat beknya...
Tp apa yg jadi..rakan sy tuh tetep nak kan bf nya...Hbungan yg dah bertahun sukar sgt nak terpisah kak...berbanding yg sehari or dua hari..huhu...Sbbnya knpa...kak pn msti tau kan..

Hu..pa pun..be happy kak..sabar lar selagi mampu bersabar..tp lbeh bek perjuangkanlah..selagi masih boleh d perjuangkan..jangan sesekali korban kan...
huhu...nda mau mention nama kak d cne...Tp if kak read this post..kak akn tau sndri..heheh..

nah..bukan setakat citer n blog kak tuh jer sy lepak td...sy lepak kat blog Henry Zackery..
ada post nak tgk hantu d yahoo...tuh yg nak msuk gak blog dy...walaupun dah tkena hatu yahoo tuh tp msaih tak serik..(sbnarnya masuk kat blog henry tak tgk hantunya pun..bca post ttg hantu tu jer)hehe...Cara2 nak tgk..try ah msk blog Henry...
P/s:yg lemah jantung or ada skit jantung tuh jgn ah nak pepandai nak g bukak..tekejut beruk kang sy tak tanggung..huhu...

Seram gak..tp better u g tgk sendiri lar yer...
klik SINI cara2 nak tgk hantu yahoo...

Saturday

Try to make post...

huhu..lain mcm bunyi topik kali ni...Ari ni nak wat post...actually xda yg nak d ckp...but i try story k...

Sblum tuh sory kpda yg trasa...sy rasa sy xda gngu ko dah...
xda gna jua u wat post yg bkn2 sdng kan dy milik ku..
Apa yg sy merapik ni...XDa lar...i know u write da post coz u know sy akan p bca kan??
u must sdr dlu dri u tu k...uda tak kna lyn..dun try wat pkra yg bdoh g...

This is my blog..so suka ti lar nak post apa pn...Org pun akan buring nak bca kan...its up tu u lar...lar...sbnarnya bkn crta ni yg aq nak wat..tp bila bka blog ni ada jer yg wat sy ak puas hti..rasa cm nak mkn org..but sometime..blog ni wat release 10syen jua...btl kan...

Ni bru crta nya...
I have fren..but..bila nak fkir2 lar...if kta dah lama knl ma dy msti kta fhm amcm gya or perangai dy kan...tp bila kta dah show n lyn dy ngan bek..dy mula bsr kepala pla...anggp diri dy lbh bek dr kita..
keistimewaanya sal him dy...Sangat ka??sorry... tiap ari u make me hurt u..n stiap apa yg u kata i drg n give u advice...but u owez ignore...btl ke pa yg sy ckp xda mknanya bg ko???lu pkir lar sndri...But,why..sometime u perlukan i tuk drg masalah u sdngkan advice yg i bg u tak nak kesah pn...Berbaloi ker dgn apa yg sy wat...
last tHursday..u ckp ngan i...u nak ikt wif u him...n start ckp sal u him..n bila sy crta sal my him..u wat tak tau...Bkn mksd i nak showing off...tp skdar nak c tau sy pn bahagia wif my him walaupun dy form malaysia...Another country make u showing of...Mgkn u tak sdr..u owez skitkan hti org...

u pnah rasa ker yg u tuh mc perlu perbaiki u pnya perangai??Jgn nak asal ckp jer...
jgn nak kutuk org jer...jgn nak tngi dri jek...Pnah skali u ckp ngan i.. I ni bodoh mgharap kan cinta dr sorg yg tak mbalas cinta i tuh...100% u wrong...coz i tau dy mang syg i n dy cintakan i...Btl kan arafa...

Dun wat make u hurt...coz wat post ni...tp nak wat ko tau yg ko perlu ubah gaya ko tuh...jgn nak asal ckp...Ti org pn tak nak kwn ngan ko...huhu...Advice lagi..hahah...wlupan tak d pduli..still wat advice..gilak..Sdar lar ko...

tkr topik...Kata xda uda pa2..tp bru tdi tgk post..Dy add ur mum...4 wat ah dear???
hurm...xpa..i trust u..coz u dah buktikan...thankzz...

Friday

Ingin kan bunga..Bunga apa??

Bunga???Jiwang nya...
Saya suka sangat dgn bunga..
Persoalannya bunga apa??


Cantik nya..
i like Lily...
Who can give me??
waiting some1 give me..heheh..until when??idk...

Wednesday

Jom Read this...

Jika seorang lelaki menyatakan hasrat kepada seorang perempuan untuk dijadikan isteri dan wanita itu bersetuju, adakah ia dikira bertunang walaupun ibu bapa perempuan itu belum tahu atau tidak kenal pihak lelaki?

Jawapan...

Makna pinang dari segi syarak adalah pihak lelaki menyatakan hasrat berkahwin kepada pihak perempuan. Apabila pihak perempuan berkata setuju, maka perempuan itu sudah dikira menjadi tunang kepada lelaki tersebut.

Contohnya apabila seorang lelaki berkata kepada seorang perempuan, "Aku ingin jadikan kamu sebagai isteriku."

"Kahwin la dengan kita bila-bila," jawab perempuan tersebut.

Maka dari segi hukum syarak, tatkala pihak perempuan itu bersetuju, dia telah menjadi tunang kepada lelaki tersebut; walaupun ia disebut dalam telefon.

Jadi, haram bagi lelaki lain untuk masuk meminang jika hal itu diketahui. Namun jika pihak lelaki lain yang ingin masuk meminang itu tidak tahu, maka ia tidak haram.

Bagaimana dengan kebiasaan orang Melayu yang menghantar rombongan meminang untuk lelaki meminang perempuan?

Ia hanyalah adat Melayu, dan tiada kena mengena dengan hukum Islam. Antara hukum Islam dan hukum adat, mana satu lebih penting?

Namun tiada masalah dengan adat Melayu itu, cuma dari segi hukum Islam, bertunang itu adalah apabila seorang perempuan itu bersetuju dengan hasrat pihak lelaki untuk menjadikannya seorang isteri.

Bagaimana Jika Perempuan Itu Ketiadaan Ibu Dan Ayah?

Mengikut hukum syarak, jika perempuan itu persetujuannya sudah diizinkan oleh syarak seperti perempuan yang cerdik, yang sudah baligh dan sebagainya, ia sudah dianggap bertunang jika dia bersetuju dengan pelawaan lelaki yang menyatakan hasrat mengahwininya.

Apabila perempuan itu persetujuannya tidak menepati hukum syarak seperti belum baligh, gila dan lain-lain, maka wali diperlukan untuk menjawab 'pinangan' tersebut.

Kesimpulannya, kita perlu berhati-hati kerana kita boleh menjadi tunang orang tanpa kita sedar. Pastinya ramai yang tidak tahu dan perasan akan hakikat ini.

Sekiranya kita memang betul-betul sudah menjadi tunangan orang, bacalah artikel 'Disiplin Islam Dalam Pertunangan' dan 'Bagaimana Bercouple Cara Islam?'

- Artikel iluvislam.com

- Artikel diolah dari ceramah Ustaz Azhar Idrus.

"Jangan samakan tunang dari segi adat dengan tunang dari segi syarak. Ramai di antara kita tahu tentang tunang dari segi adat; ada hantaran dan ada cincin. Sedangkan itu bukan syarat sah tunang. Cincin dalam pertunangan ibarat memakai jubah ketika solat. Ia bukanlah suatu kemestian untuk pakai jubah ketika solat, tetapi ia sudah jadi kebiasaaan. Itu sahaja. Tak ada jubah, tak bermakna tak sah solat." - Rabie Rusdi

Shout Here..

There was an error in this gadget

Daisypath Anniversary My Blog

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers